Słynny niemiecki zielarz twierdził, że ludzie będą całkowicie zdrowi jeśli będą jeść te zioła regularnie.
Niezwykle silne właściwości lecznicze. Przepisy
Ma bardzo silny wpływ na pasożyty jelitowe, leczy Candida, oczyszcza układ pokarmowy i zapobiega zapaleniom błony śluzowej jelit. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, ma korzystny wpływ na cały układ krążenia, łagodzi bezsenność i bóle głowy.
Z jej pomocą można zlikwidować bóle głowy i bezsenność, oraz ułatwić oddychanie przy zapaleniu oskrzeli. Ma działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne i pomaga ranom goić się szybciej.
Ale to nie wszystko…
Łatwo można zrobić z niej NALEWKĘ NA NADCIŚNIENIE i zatory naczyń krwionośnych, pesto i specjalną oliwę oraz … smaczny chlebek (4 przepisy poniżej).
Bez większego problemu można ją hodować we własnym ogrodzie a nawet na balkonie w doniczce.
Warto wiedzieć, że roślinę tę można spotkać w polskich lasach, lecz nie można jej zbierać, gdyż jest rośliną chronioną.
TA NIESAMOWITA ROŚLINA JEST SILNIEJSZA OD CZOSNKU. KAŻDY BYŁBY ZDROWY GDYBY JĄ JADŁ!
Niemiecki zielarz Johan Kincle podkreślając szczególną wartość tej rośliny twierdził, że ludzie będą całkowicie zdrowi jeśli będą ją jeść regularnie.
Dla odzyskania pełni zdrowia i zdrowego wyglądu, konieczne jest codzienne spożywanie liści tej rośliny przez okres 2-3 tygodni.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI, znany też jako dziki czosnek, zwany jest zabójcą trucizn i ma niezwykle silne WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZASTOSOWANIE:
Od dawnych czasów uważano, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI to:
– bardzo zdrowa roślina i
– jeden z najlepszych środków oczyszczających krew, wątrobę i układ pokarmowy,
– pomaga wydalić z organizmu nikotynę i metale ciężkie (np. rtęć)
– ma bardzo silny wpływ na pasożyty jelitowe,
– ma działanie żółciopędne i zapobiega powstawaniu wzdęć
– to naturalny antybiotyk pomocny w zwalczaniu wirusów, bakterii,
– leczy Candida (nawet suszony jest tak samo skuteczny w candidozy czy aspergilozy
– zapobiega zapaleniom błony śluzowej jelit,
– obniża podwyższone ciśnienie krwi,
– zapobiega miażdżycy,
– ma również korzystny wpływ na cały układ krążenia, zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew
– z pomocą dzikiego czosnku, można zlikwidować bóle głowy i bezsenność, oraz
– ułatwić oddychanie przy zapaleniu oskrzeli,
– ma działanie antybakteryjne,
– ma działanie przeciwzapalne (również pomocny w regeneracji chrząstek stawowych – z uwagi na działanie obecnych w czosnku niedźwiedzim organicznych związków siarki)
– pomaga ranom goić się szybciej
Ma nawet działanie przeciwnowotworowe, dzięki organicznym związkom siarki (silny antyutleniacz). W „Journal of the American Cancer Society”, opublikowano badania z których wynika, że związki te są wyjątkowo skuteczne nawet na glejaka (to bardzo trudny do leczenia rodzaj raka mózgu) i mogą być używane jako nieinwazyjna forma leczenia nowotworów.
Biochemicy twierdzą, że czosnek niedźwiedzi jest nawet zdrowszy niż czosnek.
Ze ze względu na obfitość alliny, która pod wpływem tlenu przekształca się w allicyny, dziki czosnek odmładza naczynia krwionośne i sprawia, że są bardziej elastyczne.
Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w olejki eteryczne, cenne sole mineralne, cukier, witaminę C, karoten …
Słynny niemiecki zielarz Johan Kincle podkreślając szczególną wartość dzikiego czosnku twierdził, że ludzie będą całkowicie zdrowi jeśli będą go jeść regularnie.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI – PRZEPISY oraz JAK ZBIERAĆ I SPOŻYWAĆ CZOSNEK NIEDŹWIEDZI:
Liście dzikiego czosnku są zbierane, dopóki roślina nie zakwitnie (białe kwiaty są niejadalne, gdyż są toksyczne), a bulwy zbierane w miesiącach letnich i jesiennych są wykorzystywane do wytwarzania różnych preparatów leczniczych.
Niedźwiedzi czosnek może być spożywany w świeżych sałatkach, w połączeniu z sałatą.
Może też być stosowany jako przyprawa, dodatek do zup.
1. PRZEPIS NA PESTO
– Można z czosnku niedźwiedziego zrobić pyszne PESTO: wystarczy posiekać liście czosnku niedźwiedziego, następnie rozetrzeć z solą i oliwą z oliwek lub dobrej jakości oliwą z oliwek lub olejem lnianym i wszystko przełożyć do słoika – przechowywać w lodówce.
2. PRZEPIS NA OLIWĘ CZOSNKOWĄ
– Podobnie też z pokrojonych w paski liści (bez ogonków) czosnku niedźwiedziego zalewamy oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem z pierwszego tłoczenia. Po miesiącu przechowywania w ciemnym i chłodnym miejscu należy liście czosnku wyjąć i olej czosnkowy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu ale nie w lodówce (nie należy się zrażać, że olej czosnkowy może zmętnieć)
3.PRZEPIS Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM NA NALEWKĘ NA NADCIŚNIENIE I ZATORY NACZYŃ KRWIONOŚNYCH
Przeciwko zatorom naczyń krwionośnych i wysokiemu ciśnieniu krwi, lekarze zalecają nalewkę z bulw dzikiego czosnku.
Składniki i przygotowanie:
Nalewka uzyskiwana jest w wyniku oczyszczenie 250 gramów bulw i umieszczenia ich jednej po drugiej w szklanej butelce, do której wcześniej nalewa się na trzy lub cztery palce 40 procentowego alkoholu.
Bulwy wymagają zgniecenia drewnianą łyżką, a potem uzyskana kleistą masę, przelewa się do litrowej butelki z ciemnego szkła, uzupełniając do pełnego litra resztą alkoholu.
W butelce powinno być wystarczająco dużo miejsca aby od czasu do czasu można było wymieszać zawartość poprzez użycie drewnianego mieszadła i wstrząsanie.
Po 14 dniach w temperaturze pokojowej, proces jest zakończony a następnie zawartość powinna zostać przefiltrowana przez gazę i przechowywana w lodówce w zamkniętej butelce.
Stosowanie:
Zaleca się przyjmować jedną łyżeczkę (od 10 do 20 kropli) codziennie rano i wieczorem, zmieszane z połową szklanki mleka lub jogurtu. Jeśli wybierzemy mleko to nie powinno ono być gorące.
Nalewkę z czosnku niedźwiedziego można stosować wewnętrznie (m.in. na kaszel) i zewnętrznie (np. przy bólach gośćcowych)
4. PRZEPIS NA CHLEBEK Z DZIKIEGO CZOSNKU
Garść posiekanego czosnku niedźwiedziego (dowolnej części rośliny) umieść w misce i wymieszaj z 250 g białej mąki.
Dodaj razowej mąki pszennej tyle samo co zwykłej oraz dwie łyżeczki soli i dwie łyżki oleju.
Rozpuść w kubku 20 g drożdży piekarniczych i jedną łyżeczkę cukru dla ich aktywacji a następnie dodaj uzyskany zaczyn do mąki i zagnieć.
Pozostaw do wyrośnięcia, a następnie zagnieć ciasto ponownie i umieść go na blasze lub w formie.
Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni przez 30 minut.
I NA KONIEC JESZCZE JEDNO ZASTOSOWANIE:
5. PRZEPIS Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM NA ZDROWIE I URODĘ
Dla odzyskania pełni zdrowia i zdrowego wyglądu, konieczne jest codzienne spożywanie liści tej rośliny przez okres od dwóch do trzech tygodni. No i ma jeszcze jedną wielką zaletę – czosnek niedźwiedzi nie pachnie tak intensywnie jak zwykły czosnek >>> więcej na temat niezwykłych właściwości leczniczych zwykłego czosnku >>> (szczególnie SUSZONY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI, który zachowuje te same właściwości co świeży ale jest bez zapachu, więc nie musimy się obawiać, że odstraszymy ludzi).
#zdrowie #porady #przepisy #jedzenie # zdrowejedzenie #kuchnia #zdrowo #zioła #ziola #pesto
źródło: healthylifebase.com/amazing-plant-stronger-than-garlic-everyone-would-be-healthy-if-they-ate-this-recipe/, www.poradnikzdrowie.pl, www.hotto.pl