ARBUZY UPRAWA. JAK UPRAWIANE ARBUZY I MELONY SĄ NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA.

Spread the love
   

ARBUZY UPRAWA. JAK UPRAWIANE ARBUZY I MELONY SĄ NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA.

Arbuz to przede wszystkim woda ale za to korzystna dla zdrowia.

Nawet pestki arbuza okazują się być cenne.

Arbuz jest składnikiem wielu koktajli, a schłodzony wspaniale orzeźwia latem i nawet pomaga w odchudzaniu.

Wybuchające arbuzy i przyspieszacze wzrostu roślin, czyli jak rozpoznać owoce i warzywa, które są niebezpieczne dla zdrowia

Niestety nie każdy arbuz jest zdrowy a wręcz może powodować problemy zdrowotne.

naturalnesposoby.pl-arbuzy uprawa

Jak rozpoznać czy arbuz jest niebezpieczny dla zdrowia?

pęknięcie arbuza to zły znak – z pozoru wszystko wydaje się w porządku.

Przekroiliśmy arbuza i okazuje się, że wewnątrz widzimy pękniecie w miąższu.

Jeśli masz ochotę zjeść takiego arbuza to nie rób tego.

Powodem pęknięcia arbuza jest zastosowanie hormonu wzrostu. Substancja ta, to forchlorfenuron (o forchlorfenuronie i innych przyspieszaczach wzrostu owoców i warzyw i ich niebezpiecznym wpływie na zdrowie poniżej)

białe nasiona (pomijam jakieś odmiany, które w naturalny sposób miałyby w dojrzałym arbuzie białe nasiona)

brak smaku – smak jest oznaką dojrzałości owocu, jeśli go brak to oznacza, że owoc było poddawany działaniu hormonów wzrostu

owoc jest nadmiernie dużych rozmiarów

O co chodzi z tym hormonem wzrostu i jakie zagrożenia z sobą niesie?

1. Kilka lat temu w związku z tzw. chińskimi „wybuchającymi arbuzami” opinia publiczna mogła dowiedzieć się więcej na temat forchlorfenuronu, którego stosowania nie zabraniają chińskie przepisy a który w Chinach jest stosowany od 1989 roku.

Substancja ta jest dopuszczona również w USA.

Okazało się, że chińscy rolnicy rozpylali ten przyspieszacz wzrostu zbyt późno i podczas nadmiernie wilgotnej pogody.

To sprawiło, że arbuzy na polach zaczęły dosłownie wybuchać.

Dowodem na użycie tego przyspieszacza wzrostu są pęknięcia miąższu i białe nasiona oraz brak smaku dojrzałego owocu.

Forchlorfenuron stymuluje podział komórek, dzięki czemu owoce rosną szybciej, ale pozbawia go smaku dojrzałych owoców, pełnych słońca i substancji odżywczych.

2. Florchlorfenuron nie jest jedynym hormonem wzrostu wykorzystywane w produkcji. Hormon zwany OKSYTOCYNA jest wykorzystywany np. w uprawach owoców i warzyw (dynie, arbuzy, ogórki, bakłażany) w Indiach.

Teoretycznie środek ten jest zakazany do sprzedaży publicznej w Indiach, ale praktycznie jest powszechnie dostępny.

Skutkami ubocznymi spożywania owoców i warzyw przyspieszanych oksytocyną jest:

– nieregularne bicie serca,

– nudności,

– wymioty,

– bóle brzucha itp.

3. Innym środkiem pobudzającym wzrost owoców jest ETYLEN używany do przyspieszania dojrzewania mango.

4. Kolejnym przyspieszaczem wzrostu jest węglik wapnia (stosowany w jabłkach, papajach i guawie) – „może zawierać śladowe ilości arsenu i fosforu, wysoce toksyczne dla człowieka” (w większości krajów nie pozwala się na jego zastosowanie).

Niestety to nie wszystko czym raczą nas rolnicy, żeby zwiększyć swoje zyski Lubisz kaszę jaglaną, gryczaną, ziemniaki, płatki, olej rzepakowy? Zobacz dlaczego są groźne

naturalnesposoby.pl-arbuzy uprawa

Czy to jest bezpieczne ?

Wg urzędu amerykańskiego EPA florchlorfenuron jest raczej nieszkodliwy dla ludzi, zwierząt i środowiska ale w badaniach na zwierzętach pojawiły się efekty uboczne:

– zwiększenie częstości występowania łysienia (utrata włosów)

– zmniejszona waga urodzeniowa

– zwiększona śmiertelność

– nieco wyższy poziom toksyczności wśród ptaków

– zmniejszone rozmiary miotu,

– niebezpieczeństwo raka

– a także efekty „umiarkowanie toksycznego działania na ryby słodkowodne”.




Co możemy robić?

– sprawdzać kraj pochodzenia i nie kupować w/w owoców i warzyw z Chin, Indii czy nawet z USA.

– jeśli owoc czy warzywo nie ma smaku – nie jeść go

– jeśli arbuz czy melon jest w środku pęknięty – nie jeść go

– jeśli arbuz ma białe pestki lub jest nadmiernie dużych rozmiarów – nie jeść go

– szukać owoców i warzyw z upraw ekologicznych

– domagać się w ruchach konsumenckich ograniczenia ilości pestycydów, zwiększenia ilości informacji (na każdym etapie upraw i produkcji) o użytych pestycydach i chemicznych środkach.

Tylko świadomi klienci, którzy przestają kupować złe produkty powodują zmiany w zachowaniach producentów, czego dowodem jest chociażby całkowity od niedawna zakaz używania roundupu w Niemczech i we Francji (w Polsce powszechnie stosowany w różnych odmianach i produkowany nie tylko przez Mosanto, ale pod wieloma nazwami handlowymi przez innych producentów).

Jeśli podoba Ci się mój blog polub i udostępnij go innym. Sprawdź też inne wpisy na blogu. Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania

„...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"  

... sprawdź to ... i >>> zobacz więcej: dlaczego.info #zdrowie #ciekawe #popularne #dlaczego #porady #kobieta #zdrowotne #przepisy #rady #metody #ciekawostki ... źródło:Przepisy

ARBUZY UPRAWA.
JAK UPRAWIANE ARBUZY I MELONY SĄ NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA.

To lubię: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | HUMOR | Tajemnicze | ŚmieszneZwierzęta | BUZZ | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | hot | CzasNaZioła | travelfreeads | OtoDlaczego | podróże | fun | Uroda | popularne | DlaKobiet | UrodaZdrowie | zwierzaki | WeightLoss | UlubioneInspiracje