NALEWKA Z WIŚNI PRZEPISY. JAK ZROBIĆ NALEWKĘ WIŚNIOWĄ I DLACZEGO JEST TAK SMACZNA I AROMATYCZNA
Istnieje wiele przepisów na nalewkę z wiśni, takich jak:
– nalewka z wiśni drylowanych,
– nalewka z wiśni z pestkami,
– nalewka z wiśni ze spirytusem,
– nalewka z wódką,
– albo nalewka z wiśni z cukrem
Proponuję tutaj przepis na najlepszą w smaku i aromacie nalewkę z wiśni, czyli NALEWKA Z WIŚNI – PRZEPIS KROK PO KROKU.
Jest to nalewka z wiśni na spirytusie o mocy około 30%
NALEWKA Z WIŚNI PRZEPIS BABCI -SKŁADNIKI:
– 1 kg dojrzałych drylowanych wiśni bez pestek (najlepiej tych najbardziej czarnych – odmiana wiśni tradycyjna – czarne i małe – gdyż dają najlepszy aromat)
– kilkanaście wiśni całych z pestkami
– 0,5 l spirytusu 95%
– 200 ml przegotowanej i zimnej wody
– 0,5 kg cukru
NALEWKA Z WIŚNI PRZEPIS BABCI – PRZYGOTOWANIE:
– Wiśnie myjemy, pozbawiamy ogonków, drylujemy i wsypujemy do słoja.
– Dodajemy kilkanaście wiśni z pestkami.
– Dodajemy 0,5 l spirytusu wymieszanego wcześniej z wodą (dodając zawsze spirytus do wody a nie odwrotnie – w myśl powiedzonka „pamiętaj chemiku młody dodaj zawsze kwas do wody”). Spirytus z wodą po dodaniu do wiśni da nam nalewkę wiśniową o stężeniu nie wyższym niż 30%.
Jeśli ktoś lubi nalewkę o mniejszej mocy, należy dodać odrobinę więcej wody. Wiśnie muszą być przykryte spirytusem.
– Zakręcamy szczelnie słój, wstrząsamy słojem aby wymieszać wiśnie i wstawiamy słój w ciemne miejsce na około 1 miesiąc, co kilka dni wstrząsając słojem.
– Po miesiącu zlewamy wiśniowy nalew do innego czystego pojemnika (butelki lub słoik) a pozostałe w słoju wiśnie zasypujemy cukrem, żeby uzyskać z tych wiśni sok, który potem dodamy do nalewu. Wiśnie puszczą sok po kilku dniach. Każdego dnia warto wstrząsać słojem z wiśniami żeby przyspieszyć powstanie soku.
Ten sok (po odcedzeniu z wiśni) dodajemy do nalewu po okołu 6-7 dniach od zasypania wiśni cukrem.
– Nalew połączony z tak uzyskanym sokiem zlewamy do czystych butelek i odstawiamy nalewkę do ciemnej szafki na minimum 3 miesiące. Najlepszy smak nalewki osiągniemy po roku leżakowania.
A co z owocami z nalewki z wiśni ?
Możemy nimi dekorować desery, dodawać do ciast. Ale trzeba pamiętać że są to wiśnie z alkoholem, więc kierowcy muszą uważać.
Nalewka z wiśni na wódce
Przepis jest taki sam jak na nalewkę na spirytusie (tylko tyle, że nie musisz do wódki dodawać wody)
Dodając spirytus z wodą do wiśni uzyskamy około 30% nalewkę. Dodając wódkę zamiast spirytusu, otrzymamy trochę słabszą nalewkę. Wybór należy do ciebie czym chcesz zalać wiśnie.
Nalewka z wiśni zasypanych cukrem
To kolejny przepis na nalewkę z wiśni.
Tym razem zamiast zalania wiśni spirytusem lub wódką, zasypuje się wiśnie cukrem. A dopiero po puszczeniu soku z wiśni zalewa się całość spirytusem lub wódką, tak żeby wiśnie były przykryte.
Niestety wg mnie ten przepis powoduje, że nalewka z wiśni zasypanych cukrem staje się mniej aromatyczna, gdyż wiśnie najpierw zaczynają fermentować, puszczając sok co zmienia zapach i smak nalewki.
Dlatego też zdecydowanie lepiej jest zrobić nalewkę z wiśni tradycyjną metodą wg pierwszego i bardzo prostego przepisu na NALEWKĘ Z WIŚNI WG PRZEPISU BABCI (mojej zresztą, chociaż przepis jest również stosowany i spotykany dość powszechnie)
NALEWKA Z WIŚNI Z PESTKAMI – PRZEPIS
Nalewkę możesz wykonać tak jak wg przepisu Babci ale dodaj więcej cukru, ze względu na pestki, które zawierają kwas pruski, przez co nalewka będzie miała posmak lekko gorzki. Z tego też powodu lepiej zrobić nalewkę z pestek drylowanych.
Drylowanie nie jest trudne (są też urządzenia do drylowania, które nie są drobie a ułatwiają drylowanie) a za to smak nalewki z wiśni jest zdecydowanie lepszy.
Warto się raz trochę pomęczyć, żeby smakować potem przepyszną nalewkę.
A i owoce z nalewki łatwiej wykorzystać do deserów (są już bez pestek)
Ciekawostka, czyli niezwykła NALEWKA Z WIŚNI Z PESTKAMI (czyli nalewka z wiśni bez drylowania), wg przepisu dawnej kuchni litewskiej
Jako ciekawostkę podaję niesamowity przepis na nalewkę z wiśni wg Kucharki Litewskiej, czyli Wincenty Zawadzkiej słynnej rywalki, równie słynnej autorki Ćwierciakiewiczowej.
Czy jeszcze ktokolwiek podjąłby się robienia nalewki z wiśni wg takiego przepisu.
Składniki na NALEWKĘ Z WIŚNI Z PESTKAMI – przepis Kucharki Litewskiej:
owoce – 16 kg wiśni,
spirytus – pół wiadra (!!! – ciekawa miara, może mi ktoś podpowie ile to jest wg dzisiejszej miary),
cukier – 4 kg.
A oto cały przepis jak zrobić nalewkę z wiśni z pestkami, nie mogę się nie pokusić aby nie zacytować tego języka:
” Wziąć 16 kilo wisien,
utłuc z pestkami w stępie (i znów cóż to znaczy, może ktoś wie ?),
zmieszać z półwiadrem spirytusu lub dobrej wódki,
przełożyć do słojów
i postawić na trzy dni na słońcu, obwiązawszy płótnem.
Potem wycisnąć przez gęste płótno
i wsypać 4 kilo cukru; skoro się rozpuści,
zagotować parę razy, a skoro ostygnie, rozlać do butelek
i używać.
Chować w piwnicy. Nalewka ta jest najlepsza świeża i dłużej nad kilka miesięcy przechowywać sie nie da”.
Smacznego.
źródło: zdrowie.hotto.pl