JAK UNIKNĄĆ OSTEOPOROZY, MIEĆ MOCNE KOŚCI i ZDROWE ZĘBY – PRZEPIS DOMOWY KROK PO KROKU
Tego składnika potrzebują kości.
Zrób swój suplement, a unikniesz osteoporozy.
PRZEPIS KROK PO KROKU (plus FILM).
Dlaczego kości potrzebują wapnia, witaminy D i witaminy K2
Możesz oczywiście iść do apteki i wybierać z mnogości suplementów albo zrobić swój darmowy, własny suplement.
Zanim o tym jak to zrobić, kilka słów na temat wapnia i witamin D i K2. Dlaczego kości potrzebują wapnia, witaminy D i witaminy K2
1. WAPŃ – WŁAŚCIWOŚCI I ZAPOTRZEBOWANIE
Wapń jest jednym z niezbędnych makroelementów.
W całym organizmie człowieka jest go około 1 kg, z czego:
– 99 % wapnia jest w kościach
– a tylko 1% w miękkich tkankach.
Ten 1% wapnia jest niezbędny do:
– funkcjonowania komórek ciała, bierze udział w wielu procesach przemiany materii,
– jony wapnia wpływają na stan pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych, ponieważ biorą udział w procesie skurczu mięśnia,
WAPŃ JEST NIEZBĘDNY:
1. w procesach krzepnięcia krwi.
2. zmniejsza przepuszczalności naczyń krwionośnych, dzięki czemu działa
– przeciwwysiękowo,
– przeciwobrzękowo,
– przeciwzapalnie, a także
– przeciwalergicznie,
3. jest podstawowym materiałem budulcowym kości (gdzie jest magazynowany) i zębów.
Warto wiedzieć:
– Im więcej wapnia zostanie wbudowane w okresie wzrastania kości (do 30 roku życia)
– tym będzie wolniejszy proces utraty wapnia z kości w wieku starszym i tym mniejsza podatność na złamania i osteoporozę.
Gdy jest niedostateczna ilość wapnia dostarczana z pożywieniem lub zaburzone jego wchłanianie, wtedy dochodzi do odwapnienia kości.
Dzieje się tak dlatego, że organizm brakujący wapń pozyskuje z kości.
ILE WAPNIA, CZYLI ZAPOTRZEBOWANIE NA WAPŃ
Zalecane dawki wapnia zależą od wieku i płci – dorośli przeciętnie potrzebują 1000 mg dziennie (czyli 1 gram)
– dzieci i młodzież – 800-1200 mg/dzień
– ciąża i karmienie piersią – 1500 mg
– kobiety w okresie około i po menopauzie – 1500 mg
– osoby w podeszłym wieku – 1500 mg
ŚREDNIE SPOŻYCIE WAPNIA W POLSCE TO ZALEDWIE 400 mg
PRZYSWAJANIE WAPNIA
W przyswajaniu wapnia decydującą rolę odgrywa witamina D i witamina K2.
Ważne:
– WAPŃ (w postaci suplementów) PRZYJMUJEMY PO 3 GODZINNEJ PRZERWIE OD PRZYJĘCIA LEKÓW, gdyż zmniejsza wchłanialność antybiotyków, żelaza i związków fluoru, leków nasercowych.
2. WITAMINA D
– 80% Polaków ma niedobory witaminy D (zapotrzebowanie na witaminę D to średnio 1000-2000 j.m na dobę)
– potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu odpornościowego, kości, zębów.
– ułatwia wchłanianie wapnia i fluoru z przewodu pokarmowego i utrzymania właściwego poziomu wapnia we krwi
– zmniejsza ryzyko upadków, związane z brakiem stabilności postawy i osłabieniem mięśni
– bierze udział w podziale komórek.
WITAMINA D POCHODZI W DWÓCH ŹRÓDEŁ:
– Z SYNTEZY SKÓRNEJ
(dostarczana w czasie ekspozycji skóry na światło słoneczne – 15 minut opalania bez kremów z filtrami wystarcza i nie wymaga suplementowania (ostrożnie z suplementami przy przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych – wymagana jest konsultacja lekarska).
Najlepsze jest wystawienie ramion na słońce w południe na 15 minut – to pokrywa dobowe zapotrzebowanie na wit D.
– Z JEDZENIA
najwięcej witaminy D jest w rybach morskich.
- Śledź marynowany: 480 j.m./ 100g,
- śledź w oleju: 880 j.m./100 g,
- gotowany lub pieczony łosoś: 540 j.m./100 g,
- sardynki, tuńczyk: 200 j.m./100g,
- żółtko jaj: 84 j.m./100g i
- śladowo żółty ser oraz mleko (0,7-1,2 j.m./100 g)
Kobiety w starszym wieku zagrożone osteoporozą powinny zjadać raz w tygodniu przynajmniej jedną puszkę sardynek lub sardynki wędzone razem z ośćmi.
Dużo wapnia zawierają:
- ciemnozielone warzywa,
- czekolada,
- orzechy,
- soja, ale organizm wchłania z nich tylko niewielką jego ilość.
Produkty takie jak:
- szpinak,
- buraki,
- botwina,
- rabarbar
poza wapniem zawierają również szczawiany, które wiążą wapń i zakłócają jego przyswajanie ze względu na bogactwo innych składników odżywczych trzeba włączyć je do diety, pamiętając, że zawarty w nich wapń musimy pomijać, obliczając dzienne spożycie tego pierwiastka.
3. WITAMINA K2
– uczestniczy w mineralizacji kości, pomaga w ich utrzymaniu w zdrowiu, niezbędna do przyswajania wapnia
– wpływa pozytywnie na tworzenie się nowej tkanki kostnej
4. ZRÓB SWÓJ SUPLEMENT, NIE WYDAWAJ PIENIĘDZY NA LEKI I SUPLEMENTY – PRZEPIS
I jest to najbardziej bogaty w przyswajalne wapno własny suplement wapnia.
Do jego zrobienia potrzebujesz skorupek jajek kurzych.
Już 1/2 przerobionej wg poniższego przepisu skorupka dostarczy 1 g wapnia.
OTO DLACZEGO NIE NALEŻY WYRZUCAĆ SKORUPEK JAJ I JAK JE PRZETWORZYĆ W NAJLEPSZE ŹRÓDŁO WAPNIA:
Czy wiesz, ile skorupek wyrzuca się w Polsce ?
Ja też nie wiem
Ale w USA przemysł spożywczy wyrzuca 150.000 ton skorupek jajek rocznie !
Jakież to marnotrawstwo.
Skorupki jajek to największe bogactwo przyswajalnego wapnia.
Skorupka jednego jajka zawiera aż 2 gramy wapnia
SKORUPKI WYMAGAJĄ PRZETWORZENIA – OTO PRZEPIS
1. Zbieramy skorupki (możemy je wkładać do torebki papierowej – będą w niej wysychały) albo do foliowej z zamknięciem.
2. gotujemy w garnku wodę, do wrzątku wrzucamy skorupki aby zniszczyć potencjalne bakterie
3. wykładamy na sito aby ociekły z wody
4. rozgrzewamy piekarnik i układamy skorupki na blasze i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 100 stopni C.
Niektórzy nie opiekają skorupek w piekarniku, tylko bardzo dokładnie myją a potem długo suszą w ciepłym suchym miejscu.
Zaletą jest to, że skorupki nie tracą cennej wewnętrznej błonki.
5. skorupki wyjmujemy z piekarnika i po lekkim wystudzeniu wrzucamy do blendera i miksujemy na miałki proszek.
Ten proszek ze skorupek jest pełen dobrego i przyswajalnego wapnia, dodajemy go do:
– wszelkich wypieków,
– do ciasta,
– do ciasta pizzy,
– chleba,
– makaronów,
– możemy posypać musli.
Niezużyty proszek przechowujemy w szklanej miseczce zabezpieczonej szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki
STOSOWANIE – Ile wapnia ze skorupek zażywać.
– Najlepiej dla zdrowia jest używać 1 gram wapnia dziennie.
– To tyle co proszek z 1/2 skorupki jednego jajka dziennie.
– Więcej nie jest wskazane z uwagi na niebezpieczeństwo odkładania się kamieni nerkowych.
JAK JESZCZE WYKORZYSTAĆ PROSZEK ZE SKORUPEK JAJ:
– zmieszaj z fusami od herbaty – to najlepszy nawóz do ogrodu do kwiatów (róże to kochają) i warzyw jakikolwiek stosowałeś
– woda wapniowa-skorupki nie mielone można wrzucać do wody, którą podlewasz kwiaty w domu. Skorupki oddadzą wapń do wody a ta wapniowa woda sprawi, że kwiaty będą rosły bardzo bujnie
– w hodowli – jeśli hodujesz drób – dodawaj proszek do jedzenia
– dla zwierząt, żeby miały zdrowe kości i lśniące futro – dodajemy proszek jedzenia
– do pokarmu ptaków ozdobnych hodowanych w klatce
Możesz zobaczyć jak zrobić taki suplement.
Film w wersji angielskiej.
Przepis jest wyżej opisany
JAK UNIKNĄĆ OSTEOPOROZY, MIEĆ MOCNE KOŚCI i ZDROWE ZĘBY – PRZEPIS DOMOWY KROK PO KROKU
Tego składnika potrzebują kości.
Zrób swój suplement, unikniesz osteoporozy i będziesz mieć mocne kości i zdrowe zęby.
http://naturalnesposoby.pl/jak-uniknac-osteoporozy-miec-mocne-kosci-zdrowe-zeby-przepis-domowy-krok-po-kroku/ …
PRZEPIS KROK PO KROKU.
Dlaczego kości potrzebują wapnia, witaminy D i witaminy K2
(źródło: International Journal of Pharmacological Research, doz.pl/wapn-i-mocne-kosci, portal.abczdrowie.pl/wapn-w-organizmie, poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/ile-wapnia-jest-w-wapniu, http://zdrowie.hotto.pl/dwa-rodzaje-niedoboru-wapnia-o-drugim-waznym-mozesz-nawet-nie-wiedziec/