Woda z kurkumą. Przepis na kurkumę do picia i jej 10 cennych właściwości dla zdrowia
Zastanawiasz się, dlaczego powinieneś rozpocząć dzień od szklanki gorącej wody z kurkumą?
Ponieważ kurkuma jest super przyprawą działającą:
– antyoksydacyjnie,
– przeciwzapalnie i
– przeciw starzeniu
Składnikiem aktywnym w niej jest kurkumina.
10 powodów, aby pić ciepłą wodę z kurkumą codziennie rano
Prawie 7000 recenzowanych artykułów naukowych zostało opublikowanych, na temat jej skuteczności.
1. Przeciw zapaleniom
Wiele chorób jest wynikiem przewlekłego zapalenia.
Okazuje się, że kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne.
Zwalcza zapalenia, nawet lepiej niż niektóre leki przeciwzapalne.
2. Chroń swój mózg
Badania wykazały, iż zaburzenia funkcji poznawczych, takich jak otępienie i choroba Alzheimera są często związane ze zmniejszonymi poziomami czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF).
Jest to rodzaj hormonu wzrostu.
Naukowcy odkryli, że kurkumina ma korzystny wpływ na poziom tego hormonu i skutecznie odwraca skutki niektórych chorób mózgu lub związane z wiekiem pogorszenie funkcjonowania mózgu.
3. Walka z rakiem
Kurkumina jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem.
Przeciwutleniacze to substancje, które chronią komórki przed zaburzeniami z powodu niestabilnych cząsteczek. Korzyści te to tylko wierzchołek góry lodowej, co kurkuma może zrobić dla ciebie.
4. Poprawia trawienie
Według niektórych badań, spożywanie kurkumy na co dzień pomaga w wydzielaniu żółci, która pomaga w trawieniu pokarmu.
Sprawdź też przepis na odchudzający koktajl
5. Chroń serce
Kurkumina zapobiega krzepnięciu krwi i usuwa złogi w tętnicach.
Eksperci odkryli że po 3 tygodniach stosowania kurkumy, kurkumina znacząco poprawiła zdrowie serca u mężczyzn, którym w trakcie badań dokonano wstrzyknięcia do wywołania autoimmunologicznej choroby serca.
6. Łagodzi objawy zapalenia stawów
Zgodnie z badaniami 2012 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów , kurkumina wykazuje silne działanie diklofenaku, który jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym w leczeniu bólu i obrzęku stawów.
7. Spowalnia starzenie i zwiększa długowieczność
Kurkumina jest jednym z najsilniejszych składników leczniczych zawartych w kurkumie.
Uważa się, że wolne rodniki i stany zapalne odgrywają ważną rolę w procesie starzenia się a kurkumina działa na te obydwa czynniki.
8. Chroni przed cukrzycą typu 2
W jednym z badań z 2009 roku, przeprowadzonym na the University of Auburn okazało się, że spożywanie kurkumy może pomóc w walce z cukrzycą typu 2.
9. Ochrona wątroby
Kurkuma uważana jest za jeden z najsilniejszych produktów żywnościowych dla utrzymania zdrowej wątroby.
Chroni wątrobę przed toksycznymi uszkodzeniami.
A nawet regeneruje uszkodzone komórki wątroby.
Kurkuma zwiększa również naturalną produkcję żółci, kurczy przepełnione przewody wątrobowe i poprawia ogólną funkcję pęcherzyka żółciowego.
10. Pomaga alkalizować organizm
Kurkuma jest wysoce zasadowa.
Wiadomo, że rak rozwija się w środowisku kwaśnym, a nie przetrwa w normalnym środowisku zasadowym.
PRZEPIS 1 – WODA Z KURKUMĄ – Jak przygotować KURKUMĘ DO PICIA?
Dodaj:
– łyżeczkę kurkumy
– z odrobiną pieprzu
– do szklanki gorącej wody.
Dobrze wymieszaj.
Kurkuma opadnie na dno naczynia, więc trzeba kontynuować mieszanie wody, podczas picia.
W ten sposób można uzyskać wszystkie korzyści płynące z kurkumy.
Trzeba pić, dopóki woda jest ciepła.
I należy pamiętać o dodaniu odrobiny pieprzu czarnego (wyjaśnienie poniżej)
INNE PRZEPISY NA ZASTOSOWANIE KURKUMY:
Przepis 2. Zwiększenie biodostępności, dzięki dlaczego kurkuma łatwiej się wchłania i przepis na domowe curry:
Jeśli gotujesz z użyciem kurkumy, dobrym pomysłem jest aby zmieszać ją z czarnym pieprzem lub jakimś olejem (lub obydwoma tymi składnikami!).
Zabieg ten zwiększa biodostępność kurkuminy, dzięki czemu organizm może ją łatwiej wchłaniać.
Dlatego jednym z najlepszych sposobów, aby spożywać kurkumę jest stosowanie w daniach z dodatkiem tłuszczu, dużą ilością pieprzu i curry.
Podstawowa przyprawa do curry powinna się składać z 8 części mielonej kolendry, 4 części mielonego kminu rzymskiego i po 1 części kurkumy oraz pieprzu cayenne.
Jeśli nie lubisz ostrych potraw, można zamiast pieprzu cayenne zastosować mieloną paprykę.
Przechowuj tę mieszankę przypraw w szklanym pojemniku w spiżarce przez okres do 6 miesięcy.
Przepis 3. Dodawaj kurkumę do koktajli lub soków:
Możesz dodać szczyptę lub dwie mielonej kurkumy lub kilkucentymetrowy kawałek świeżej kurkumy do aromatycznych koktajli, a ty pewnie tego nie próbujesz!
Oczywiście że zmieni ona kolor napoju, ponieważ ma tak silny pigment.
W celu zwiększenia biodostępności, przed dodaniem, rozpuść kurkumę w odrobinie ciepłego oleju kokosowego lub zmiksuj ją z połówką awokado.
Można również dodawać kurkumę do soków.
Przepis 4. Pieczone sezonowe warzywa:
Wrzuć jakieś świeże sezonowe warzywa (jak plasterki ziemniaków, kalafior, brukselkę itp) z odrobiną oliwy z oliwek, kurkumą i innymi przyprawami które lubisz, do piekarnika.
Piecz w temperaturze około 200 stopni, obracając czasem dopóki nie skończysz, zwykle przez około 30-40 minut.
Przepis 5. Dodaj kolor do nudnych potraw:
Dodaj odrobinę kurkumy do zwykłego ryżu basmati, quinoa, ziemniaczanego puree lub jajek dla dodania potrawie koloru.
To nie zmieni znacząco smaku ale zmieni wygląd potrawy na odrobinę ciekawszy.
Woda z kurkumą.
Dlaczego ją warto pić i jak ją zrobić, żeby działała na zdrowie.
Przepis na kurkumę do picia i jej 10 cennych właściwości dla zdrowia
http://naturalnesposoby.pl/woda-z-kurkuma/ …