NALEWKA Z PIGWY, PIGWÓWKA – na serce, ciśnienie, trawienie, na przeziębienie, grypę i rozgrzewkę. Polska cytryna z dużą zawartością witaminy C
Pigwa to lecznicza roślina, a nalewka z pigwy ma wiele cennych właściwości :
– wpływa korzystnie na pracę serca,
– obniża ciśnienie krwi,
– pobudza trawienie i osłabia skurcze jelit
– poprawia odporność
– rozgrzewa
– na przeziębienie i grypę.
Z powodu dużej zawartości witaminy C należy do silnych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, przez co ma działanie przeciwstarzeniowe.
Ma piękny zapach, nazywana jest polską cytryną.
Wyciąg z pigwy w Rosji używany jest do leczenia niedokrwistości.
Z moczonych nasion można pozyskać śluz do wspomagania leczenia kaszlu.
Z uwagi na lecznicze działanie powinna znaleźć się w każdym domu.
Nalewka z pigwy jest łatwa do wykonania.
Tu znajdziesz kilka prostych przepisów na super nalewkę z pigwy (tzw. pigwówka).
Warto dobrze wyczyścić owoce pigwy a także słój w którym będziemy robić nalewkę z pigwy.
Można znaleźć wiele przepisów na pigwówkę, tutaj dwa – jeden tradycyjny a drugi na nalewkę z miodem dla tych co nie chcą stosować cukru.
TRADYCYJNA NALEWKA Z PIGWY
I PRZEPIS – TRADYCYJNA NALEWKA Z PIGWY:
Składniki
– 1 kg owoców pigwy
– 1 kg cukru
– 1 szklanka spirytusu
– 1 szklanka wódki
Owoce pigwy są bardzo twarde, pięknie pachną i są bardzo kwaśne.
Po umyciu, przekroić każdy owoc na pół i łyżeczką wydrążyć nasiona ( z nich to w Rosji po namoczeniu pozyskuje się leczniczy śluz na kaszel).
Najlepiej owoce zmiksować blenderem albo drobno pokroić.
Wrzucić do dużego naczynia, przesypując warstwy cukrem i odstawić na 2-3 dni.
Ale uwaga:
Słój musi być czysty, żeby nie doszło do fermentacji soku z pigwy. Niektórzy właśnie w celu zapobieżenia fermentacji soku, dodają już na początku niedużą ilość alkoholu do pokrojonej pigwy. Jeśli słój w którym będziemy robić sok będzie czysty, fermentacja soku nie powinna się zacząć.
W tym czasie pigwa puści sok.
Warto codziennie potrząsać naczyniem z sokiem z pigwy, aby dobrze go wymieszać.
Po około 2 tygodniach można już zlać sok.
Potem połączyć z alkoholem.
Można zlać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Owoce mogą być znakomitym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty (zamiast cytryny, ale należy pamiętać, że są nasączone alkoholem, więc nie należy po takiej herbatce prowadzić samochodu).
NALEWKA Z PIGWY Z MIODEM
II PRZEPIS NA NALEWKĘ Z PIGWY Z MIODEM:
Składniki
– 1 kg owoców z pigwy,
– 1 litr wódki lub spirytusu (ew. pół na pół),
– 1/2 litra miodu (najlepiej lipowego)
Owoce pigwy umyć, pokroić na pól, wydrążyć łyżeczką pestki.
Owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić do słoja, zalać alkoholem i przechowywać 2 tygodnie.
Codziennie wstrząsać słojem.
Potem przecedzić i zlać do butelek.
Butelki odstawić w ciemne, najlepiej chłodne miejsce na 2 miesiące.
A 2 miesiącach, smacznego.
Nalewka miodowo-pigwowa nadaje się znakomicie do picia.
Owoce można również wykorzystać jako dodatek do herbaty lub do ciasta.
CHIPSY Z PIGWY
Pokrojone owoce pigwy po wyjęciu ze słoja z sokiem, z którego robimy nalewkę można porozkładać na papierze do pieczenia i wysuszyć
Włożyć do piekarnika – temperatura do 50 stopni C, przy otwartych drzwiczkach – tylko zabezpiecz drzwiczki piekarnika, żeby temperatura nie uszkodziła piekarnika.
Piecz a raczej wysuszaj jak grzyby suszone czy owoce suszone.
Zapewniam, że chipsy z pigwy są pyszne
NALEWKA Z PIGWY i CHIPSY Z PIGWY – przepisy – na serce, ciśnienie, trawienie, na przeziębienie, grypę i rozgrzewkę. Polska cytryna z dużą zawartością witaminy C
#zdrowie #przepisy #pigwa #nalewka #nalewki #przepis #pigwówka #naturalnesposoby #porady #witamina #chipsy
http://naturalnesposoby.pl/nalewka-z-pigwy-pigwowka-na-serce-cisnienie-trawienie-na-przeziebienie-grype-polska-cytryna-i-witamina-c/ …