DIETA ALKALICZNA NA DETOKS I ODCHUDZANIE oraz na … DIETA ALKALICZNA (ODKWASZAJĄCA ORGANIZM) – ZASADY – W DIECIE ALKALICZNEJ, co jeść i dlaczego
Nasza dieta jest coraz pełniejsza śmieciowego, przetworzonego i modyfikowanego genetycznie jedzenia.
Taka dieta staje się ogromnym obciążeniem dla organizmu, zakwaszając go nadmiernie i czyniąc go podatniejszym na choroby, ponieważ układ odpornościowy jest osłabiony.
Poznaj najlepsze alkaliczne potrawy (jedz ich jak najwięcej, aby zapobiec otyłości, chorobom serca, nowotworom) i dieta alkaliczna. A także co to jest jedzenie zakwaszające organizm i jak sobie z nim radzić.
Co jeść żeby nie mieć zakwaszonego organizmu.
Nasza dieta jest coraz pełniejsza śmieciowego, przetworzonego i modyfikowanego genetycznie jedzenia.
Taka dieta staje się ogromnym obciążeniem dla organizmu, zakwaszając go nadmiernie i czyniąc go podatniejszym na choroby, ponieważ układ odpornościowy jest osłabiony.
Dodatkowo często brakuje w niej składników odżywczych i zawiera wiele szkodliwych składników, które zakłócają równowagę pH w organizmie.
Środowisko w organizmie powinno być alkaliczne (zasadowe), m.in. dlatego, że rak i inne choroby takiego środowiska nie lubią >>> zobacz jak poznać czy Twój organizm jest zakwaszony>>>.
Dlatego należy zwiększyć spożycie alkalizujących pokarmów i dzięki temu poprawić ogólny stan zdrowia.
Odpowiedni poziom pH krwi wynosi 7,35 – 7,45 – jest to odczyn lekko zasadowy (alkaliczny).
Wartości poniżej tej normy świadczą natomiast o:
– niezdrowym zakwaszeniu i
– zwiększonym ryzyku chorób serca, otyłości i raka.
W DIECIE ALKALICZNEJ, która pomaga odkwasić organizm zaleca się spożywać:
– 80% produktów alkalicznych i
– 20% produktów zakwaszających.
LISTA, która obejmuje najlepsze alkaliczne jedzenie, jakie można spożywać – 42 ALKALICZNE PRODUKTY:
I. pH 9 – PRODUKTY NAJBARDZIEJ ALKALICZNE:
1. CYTRYNY (pH 9,0) – są bogate w witaminę C i zwalczyć grypę, przeziębienia i kaszel. Jednym z najbardziej alkalizującego żywności, cytryny również pomoc w zimnym, kaszel i ulgi grypy.
2. ARBUZ i MELON – Arbuzy (pH 9,0) są bogate w błonnik i mają 92% zawartości wody. Melony oczyszczają jelito grube i są bardzo zasadowe, a ich wartość pH wynosi 8,5.
II. pH 8,5 – PRODUKTY NAJBARDZIEJ ALKALICZNE
3. WINOGRONA – Są bogate w przeciwutleniacze i witaminy, a niższe ciśnienie krwi. wysoko w witamin i przeciwutleniaczy, winogrona obniży ciśnienie krwi.
4. ALGI i wodorosty – są bogate w żelazo i alkalizować ciała. zawierają żelazo i są reduktory kwas mocny.
5. ANANAS – Pomaga w utracie wagi.
6. MARAKUJA
7. SŁODKIE GRUSZKI
8. KIWI
9. ŚLIWKI
10. RODZYNKI
11. CYKORIA
12. RUKIEW WODNA
13. SZPARAGI
14. SOKI Z WARZYW
15. PIEPRZ CAYENNE
III. pH około 8,0 – PRODUKTY NAJBARDZIEJ ALKALICZNE
16. BANANY – Dojrzałe banany są niesamowicie zdrowe. Bogate w potas
17. AWOKADO – jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspierają zdrowie serca.
18. CZOSNEK – ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym pomaga obniżyć ciśnienie krwi
19. MARCHEW – bogata w beta-karoten, idealna dla poprawy wzroku.
20. SELER NACIOWY – bardzo alkaliczne warzywo, które nadaje się zwłaszcza do zielonych koktajli i sałatek – przyspiesza metabolizm i odchudzanie, działa odtruwająco i przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, wspomaga leczenie nadciśnienia i choroby stawów
21. KIEŁKI – równoważą hormony, bogate w witaminy i minerały, są łatwe do strawienia.
22.SIEMIĘ LNIANE – bogate w witaminę E i błonnik. Alkalizuje organizm, łagodzi stany zapalne i zmniejsza uderzenia gorąca w okresie menopauzy.
23. OLIWA Z OLIWEK – Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy E i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
24. CZERWONE BURAKI – ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, to doskonałe alkaliczne jedzenie, a także ma zdolność do pozbyć się wolnych rodników.
25. GRYKA – jest doskonałym zamiennikiem pszenicy
26. PIETRUSZKA – oczyszcza jelita.
27. OGÓREK – ma 90% zawartości wody, która nawilża skórę i pozwala jej zachować zdrowy i młodzieńczy wygląd.
28. KAPUSTA KISZONA -bogata w probiotyki.
29. JARMUŻ – jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera, błonnik, chlorofil, kwas foliowy, dużo witamin i minerałów, to idealne warzywo do zielonych koktajli, sałatek.
Można go gotować na parze, dusić z czosnkiem i oliwą.
Upieczone liście smakują jak chipsy.
Oczyszcza i odtruwa organizm, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zwalczające raka.
30.PAPRYKA – to mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin (samej witaminy C zawiera więcej niż jest w pomarańczach) – odmładza, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko raka, stanów zapalnych, cukrzycy
31. BRUKSELKA – może zapobiegać rakowi.
32. KALAFIOR – zdrowy substytut chleba!
33. BROKUŁY – bogate w witaminy i minerały, nadają się do sałatek, zup, soków i koktajli.
Brokuły obniżają poziom złego cholesterolu.
Wspomagają układ krążenia, odporność, metabolizm i odchudzanie oraz działają przeciwnowotworowo.
34. SZPINAK – warzywo bardzo bogate w witaminy i minerały.
Dobry do zielonych koktajli.
35. MANGO – doskonałe do oczyszczenia jelita grubego.
36. POMARAŃCZE – doskonałe źródło witaminy C.
37. GRAPEFRUIT – dobre źródło witaminy A i C.
Nie należy spożywać w czasie przyjmowania leków, gdyż wzmacnia ich działanie.
Pomaga w odchudzaniu.
38. JAGODY – są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
39. PAPAJA – działa jak naturalny środek przeczyszczający, oczyszcza okrężnicę.
40. PORZECZKI
41. DAKTYLE
42. SŁODKIE JABŁKA
43. MORELE
Jak widać z tego zestawienia produktami alkalicznymi jest w zasadzie cała żywność pochodzenia roślinnego.
Jednak nie każda żywność ma taki sam odczyn pH.
Warto poznać produkty najbardziej zakwaszające organizm i jak sobie z tym radzić
DLACZEGO DIETA ALKALICZNA
Ważne:
DIETA ALKALICZNA:
– OCZYSZCZA ORGANIZM I
– PRZYWRACA RÓWNOWAGĘ ZASADOWO-KWASOWĄ,
– PRZEZ CO SPADA RYZYKO OTYŁOŚCI, RAKA I CHORÓB SERCA
I na koniec lista najsilniej zakwaszającego jedzenia, którego należy unikać lub ograniczyć spożycie to:
ryby, mięso, jaja, mleko, masło, cukier, wyroby cukiernicze, wiele odmian grochu i fasoli, większość zbóż i produktów zbożowych, wyroby piekarnicze, alkohol, herbata czarna i kawa.
Jeśli są spożywane powinny być neutralizowane jedzeniem wysoce alkalicznym.
To przywraca dobrą równowagę zasadowo-kwasową.
Przykładowo: skrapianie kotletów schabowych czy ryb sokiem ze świeżej cytryny.
DIETA ALKALICZNA (ODKWASZAJĄCA ORGANIZM) – ZASADY – W DIECIE ALKALICZNEJ zaleca się:
spożywać 80% produktów alkalicznych i 20% produktów zakwaszających.
Zaleca się na śniadanie jeść żółte i zielone warzywa.
Produkty zbożowe można spożywać nie częściej niż trzy razy w tygodniu.
Dozwolone są umiarkowane ilości produktów mięsnych z chudej wołowiny, cielęciny, jagnięciny, kurczaka i indyka.
Ryby w menu można uwzględniać 2 do 3 razy w tygodniu.
Między posiłkami zaleca się pić alkaliczną wodę, herbaty ziołowe, zieloną i naturalne soki.
Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo lub gotowane ale nie pieczone czy smażone.
Po 19:00 nie jeść.
Dietę alkaliczną stosujemy przez 3 do 4 tygodni – dzięki tej diecie oczyścimy organizm z kwaśnych toksyn.
DIETA ALKALICZNA NA DETOKS I ODCHUDZANIE oraz na …
ZASADY – W DIECIE ALKALICZNEJ, co jeść i dlaczego
http://naturalnesposoby.pl/dieta-alkaliczna/ …
To DIETA na detoks, odchudzanie, serce, raka i odkwaszenie organizmu